Een berichtje uit Canada

18 augustus 2015

Kort geleden ontvingen wij het volgende uit Kingston, North Bay, Canada:

Een paar jaar geleden wist ik een Märklin model van de Northlander op de kop te tikken. Van al mijn modellen op mijn modelbaan wil ik graag de historische achtergrond weten. Op het internet vond ik alle artikelen en foto's over het transport van de Northlander naar Europa. Verder speuren leverde me wat beeldmateriaal van de trein in Nederland, maar hoe het precies in elkaar zat wist ik niet.

Een vriend van mij stuurde mij een foto van het Northlander treinstel op het Werkspoor terrein in Amsterdam. En zo kwam ik terecht bij de internet pagina's van de Stichting TEE.

Volgens de Canadese kranten artikelen moesten er nog treinstellen in North Bay staan. Bij een eerste bezoek, dat was in 2011, vond ik niets. Later een tweede keer ook niet. Recentelijk waren we het centrum van de stad, het gerestaureerde station weer eens aan het bekijken en we liepen de ONR yard op omdat het hek open was. En zowaar daar stonden twee oude TEE wagens in het grind/zand. Met een enorme sticker "No trespassing, Property of TEE classics".

Op de site van deze TEE Classics stichting vond ik foto's van het plaatsen van deze rijtuigen. Ik weet niet wanneer dit was. Ze zagen er nu wat havelozer uit, jammer.

Als ik weer in North Bay kom zal ik zeker gaan kijken of er verandering in de situatie is gekomen.

Jack Weringh,
een naar Canada geëmigreerde pensionado met een liefde voor historische treinen